GA Quiz 2012 – 13

QUIZ ON GENERAL AWARENESS 2012 – 13
1.  Which of the following figures represents the target for PSU disinvestment for the
     fiscal  2012-13 as set out in the Union Budget 2012-13 (BE)?

     a) Rs.20,000/- crore 
     b) Rs.25,000/- crore
     c) Rs.30,000/- crore
     d) Rs.40,000/- crore
     e) None of the above

2.  The Government of India (GOI) has fixed the target of Agriculture Credit flow in the
     year  2011-12 at____________.
     a) Rs.3,75,000/- crore
     b) Rs.4,25,000/- crore
     c) Rs.4,65,000/- crore
     d) Rs.4,75,000/- crore
     e) None of the above

3.  National Investment and Manufacturing Zones (NIMZs) should have a minimum
     area of ___________ in size.

     a) 4000 hectares
     b) 5000 hectares
     c) 6500 hectares
     d) 7500 hectares
     e) None of the above

4.  Who has been nominated for the first Tagore Award, instituted by the government to
     commemorate  the 150th birth anniversary of Nobel Laureate Rabindranath Tagore, 
     for promoting values of  universal brotherhood?

     a) Zakir Hussain
     b) Shovana Narayan
     c) Pandit Ravishankar
     d) Pandit Birju Maharaj
     e) Ustad Bismillah Khan

5.  The Pratyush Sinha committee was set up on May 31, 2011 to examine
      a) Antrix – Devas deal
      b) Tatra Trucks deal
      c) Vodafone – Essar deal
      d) Cairn –Vedanta deal
      e) None of the above

6.  Who became the brand ambassador of the rural development ministry’s programme
     called ‘Nirmal  Bharat Abhiyan’ to spread awareness about sanitation and cleanliness
     in the country?

     a) Sushil Kumar
     b) Amir Khan
     c) Vidya Balan
     d) Priyanka Chopra
     e) Mahendra Singh Dhoni
   
7.  e-Panchayat Award for the year 2012 was jointly shared by
     a) Maharashtra and Gujarat
     b) Maharashtra and Tripura
     c) Rajasthan and Haryana
     d) Rajasthan and Madhya Pradesh
     e) None of the above

8.  In which of the following cities, India hosted the BRICS summit for the first time on
     29 March 2012?
     a) Chennai
     b) Hyderabad
     c) Banglore
     d) Mumbai
     e) New Delhi

9.  Which of the following States have won the Best State Award for strengthening its
     panchayati raj  institutions in 2011-12?

     a) Tripura
     b) Sikkim
     c) Gujarat
     d) Rajasthan
     e) Maharashtra

10. Who is the first female American ambassador to India?
     a) Nancy Powell
     b) April Glaspie
     c) Kristie Kenney
     d) Kathleen Stephens
     e) None of the above

11. Which High Court quashed the appointment of Shankar Bidari as state DGP and
      IG on 31 March 2012?

      a) Gujarat High Court
      b) Bombay High Court
      c) Allahabad High Court
      d) Karanatka High Court
      e) Chandigarh High Court

12. Which movie was adjudged as the ‘Best Hindi Film’ at 59th National Film Awards
      ceremony held in New Delhi recently?
      a) I Am
      b) Deool and Pyaari
      c) The Dirty Picture 
      d) Chillar Party
      e) Zindagi Na Milegi Dobara

13. Who won the French presidential election held in April of 2012?
      a) Alain Juppe 
      b) Nicolas Sarkozy
      c) Gerard Longuet 
      d) Francois Hollande
      e) None of the above

14. Why was the name of city ‘Bannu’ recently in news?
      a) 381 prisoners escaped from the District Jail in Bannu.
      b) 120 people were killed as boat capsizes in lake near Bannu.
      c) A powerful 8.6-magnitude earthquake hit off the city Bannu.
      d) Pakistan test-fired an “improved version” of Hatf-4 missile at Bannu.
      e) None of the above

15. India is set to elect its 13th President in July, 2012. Consider the following 
      statements  about the Presidential election in India:  

      1. President is elected by a direct vote of all members elected and nominated, of Vidhan
          Sabhas, Lok Sabha and Rajya Sabha.
      2. President is elected by the elected members of the Vidhan Sabhas, Lok Sabha, and
          Rajya Sabha.
      3. President is indirectly elected by means of the single transferable vote. 

      Which of the above statement(s) is/are correct? 
      a) Only 1       b) Only 2      c) Only 1 & 3       d) Only 1 & 2        e) Only 2 & 3

16. The Election Commission is responsible for the conduct of elections to: 
      a) Parliament
      b) State legislatures
      c) the offices of the President and Vice-President
      d) Both (a) & (b)
      e) All (a), (b) & (c)

17. Chief Election Commissioner can be removed from office only by :
      a) The President
      b) The Prime Minister
      c) The Chief Justice of India
      d) Parliamentary impeachment
      e) None of the above

18. The incumbent President, Pratibha Patil, will retire on
      a) July 1, 2012
      b) July 7, 2012
      c) July 25, 2012
      d) July 31, 2012
      e) None of the above

19. Which is the name of TV channel for the disabled that was launched by The 
      Rehabilitation Council of India (RCI) in October 2007?
      a) Navshikhar
      b) Navyug
      c) Navjeevan
      d) Navjyoti
      e) None of the above

20. Match the following:
          Festival Names                 States
      A. Vishu                             1.  Manipur
      B. Bihu                               2.  Assam
      C. Chumpha                       3.  Kerala
      D. Baisakhi                         4.  Punjab

          A     B    C    D
      a) 4      1     2     3
      b) 3      2     1     4
      c) 4      3     2     1
      d) 1      2     3     4

       Note : – Correct answers are highlighted in red color.

About Naren
Full name - Narender Jangra      Location - India    Qualification - MCA

5 Responses to GA Quiz 2012 – 13

  1. rimmybhatia says:

    1(b),2(c),3(c),4(b),5(c),6(b),7(a),8(e),9(d),10(a),11(c),12(e),13(b),14(d),15(b),16(d),17(d),18(c),19(b),20(d),21(b)

  2. soniya says:

    thanks naren very useful site🙂

  3. This is a better step to support for banking & also other competitive examination. Thanks.Wish you a happy…..

  4. Vikas Sahrma says:

    Valuable..!!

  5. Your site gkmcqexam is very good and contents are also handsome.
    explaination for a question given by you is really very nice.
    keep it up
    Thank you

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s