GA Quiz 2011 – 1

QUIZ ON GENERAL AWARENESS 2011 – 1
1. Who among the following has been elected as new president of Indian
Hockey Federation (IHF)?

a) K.P.S Gill
b) Vidya Stokes
c) R. K. Shetty
d) P. J. Thomas
e) Pargat Singh


2.   Which of the following countries has been elected as Vice-President of
UNCTAD?
a) China
b) India
c) Philipine
d) Indonesia
e) South Africa

3.  Recently, the government has approved the establishment of India’s first
National Centre for Molecular Materials (NCMM) in which of following
states?
a) Kerla
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Maharashtra
e) Andhra Pardesh

4.   Who among the following has been awarded for Global Vision Award 2010?
a) Ratan Tata
b) Anil Aggarwal
c) Mukesh Ambani
d) Pranab Mukherjee
e) None of these

5.  The Kyoto Protocol will expire in which of the following year?
a) 2011
b) 2012
c) 2013
d) 2014
e) 2015
6.  Recently, which of the following committees has submitted its report on
Telangana issue to Union Home Minister P Chidambaram?
a) Kelkar Committee
b) Shunglu Committee
c)
Achuthan Committee
d) Srikrishna Committee
e) None of above


7.  According to the World Migration Report, which country topped the list of countries of origin of migrant doctors in OECD countries?
a) India
b) China
c) Guyana
d) Germany
e) Philippines

8. Alexander Lukashenka is newly elected president of _______.
a) Ghana
b) Brazil
c) Ukraine
d) Chechnya
e) Belarus

9.  Recently, the government has been launched a scheme SABLA for
empowerment of adolescent girls in the age group of –
a) 10 – 14 year
b) 11- 15 year
c) 15 – 18 year
d) Both (b) & (c)
e) None of these

10. India has set the target of how much percentage of literacy by the year
2012 in the 11th Five Year Plan?
a) 75%
b) 80%
c) 85%
d) 90%
e) None of these

11.  Which of the following is a gene linked disease?
a) Cancer
b) Diabetes
c) Tuberculosis
d) Haemophilia
e) Small Pox

12. Which of the following days is observed as “National Youth Day” ?
a) 8 January
b) 10 January
c) 12 January
d) 14 January
e) None of these

13. A Money Bill
a) can not be introduced in the Council of States
b) need to be certified as such by the President
c) can be amended by the Council of States
d) Both (a) & (b)
e) All (a), (b) & (c)

14. A tax that takes away a higher proportion of one’s income as the income
tax rises is termed as –
a) Progressive tax
b) Proportional tax
c) Regressive tax
d) Indirect tax
e) None of the above

15. Increase in bank rate indicates –
a) easy money policy
b) tight money policy
c) open money policy
d) closed money policy
e) None of these

About Naren
Full name - Narender Jangra      Location - India    Qualification - MCA

2 Responses to GA Quiz 2011 – 1

  1. shobhit tripathi says:

    1-c,
    2-b
    3-a
    4-c
    5-c
    6-d
    7-a
    8-e
    9-d
    10-a
    11-b
    12-c
    13-
    14-a
    15-b

  2. SHESH NATH CHAUHAN says:

    QUESTION NO 5 IS WRONGLY ANSWERED ,
    THE ANSWER IS 2012. THAT IS B.
    B/C THE KOYTO PROTOCOL IS BEING EXPIRE AT THE END OF 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s